Året som gått

Julen närmar sig med stormsteg. Bokstavligt talat. Utanför mitt fönster börjar stormen Alexander att ta fart. 2014 har varit ett bra år på Campus Helsingborg. Det är inte helt lätt att summera ett år men jag ska göra ett försök.

Institutionerna erbjuder över 30 program (inklusive inriktningar) varav de flesta har haft ständigt ökande söktryck. Ännu viktigare är förstås kvaliteten på programmen. Universitetskanslerämbetet har under 2014 utvärderat flera av de program som erbjuds i Helsingborg (programmen i strategisk kommunikation, modevetenskap, ämneslärarutbildningen samt elektroteknik är så pass nya att de inte ingått i de senaste årens nationella utvärderingar).

  • Högskoleingenjörsutbildningarna i byggteknik och datateknik på LTH Ingenjörshögskolan fick omdömena ”hög kvalitet”.
  • De tre kandidatprogrammen i service management/tjänstevetenskap fick omdömet “hög kvalitet” och masterprogrammet fick omdömet “mycket hög kvalitet”.
  • Socionomprogrammet, som ges både i Lund och på Campus Helsingborg, fick omdömet ”hög kvalitet”.

Vid sidan av dessa bedömningar så kan det tilläggas att våra program genomgående har en mycket stark koppling till arbetsmarknaden och ger goda möjligheter för examinerade studenter att ta sig vidare. Under året genomförde exempelvis institutionen för strategisk kommunikation en undersökning som visade att 8 av 10 examinerade studenter hade fått ett kommunikationsjobb inom ett halvår efter att de lämnat universitetet.

Studenterna fick en mycket tidig julklapp i år i form av ett nytt studenthus på Söder (tidigare Gustaf Adolfs församlingshem). Jultomte var Helsingborgs stad. En stad vars politiker och tjänstemän ända sedan Campus Helsingborg startade 2000 har stöttat utvecklingen av utbildning och forskning på ett formidabelt sätt. Detta förstås inte av välgörenhet utan för att man är kloka och förstår att högre utbildning och forskning är avgörande för regionens tillväxt, hållbarhet och attraktion. Samma sak inser regionens näringsliv som genom Campus vänner (med ett 60-tal medlemsorganisationer) stödjer studenter och doktorander med stipendier.

Antalet studenter ökade rejält från 2011 men befinner sig idag ungefär på samma nivå (4 300 studenter) som förra året. Studentplatserna har med få undantag inte ökat i omfattning på andra universitet och högskolor i landet heller. På sikt hoppas vi att bli fler på Campus Helsingborg. Men vi kan samtidigt vara stolta över att nu ha cirka 10 procent av Lunds universitets studenter i Helsingborg och ett ökande antal internationella studenter. Vi har bara 15 år bakom oss inom ett universitet som fyller 350 år om ett par år.

Det som däremot har ökat omfattning under senare år är forskningen på Campus Helsingborg. 2014 startade bland annat Centrum för Handelsforskning vid Lunds universitet som har en plattform hos oss. Kärnan i satsningen utgörs av forskare vid Lunds Tekniska Högskola (bl.a. via logistikforskare på Campus Helsingborg), Ekonomihögskolan och Samhällsvetenskapliga fakulteten (via tjänstvetare på Campus Helsingborg). Centrum för Danmarksstudier bytte namn till Centrum för Öresundsstudier. Utbildningsvetenskap växer snabbt med forskarskola och många nya doktorander. Socialhögskolan har genom den nya Forsknings- och utvecklingsenheten vid Helsingborgs stad dragit igång ett forskningsprojekt kring hemlöshet (Bostad först). Institutionen för service management och tjänstevetenskap har etablerat sig som en stark forskningsaktör inom flera områden, medan institutionen för strategisk kommunikation växer snabbt med nya forskningsprojekt. Forskningsvolymen har ökat rejält.

Men allt är inte guld och gröna skogar. En planerad stor ombyggnation av våra lokaler fick läggas på is under året då det saknas finansiering. Istället gör vi nu punktinsatser för att förbättra lokalerna och vår miljö, vilket vi hoppas ska märkas. Bland planerar vi för mindre ombyggnationer och ett studentcentrum på E2, har köpt nya mikrovågsugnar och hjärtstartare, ska förbättra wifi i huset och och ser genom fastighetsförvaltaren över toaletterna.

När det gäller grundutbildningen så är det ett faktum att de ekonomiska resurserna för samhälls- och humanvetenskapliga program urholkas i hela landet. LTH har dessutom en tuff budgetsituation och kan inte ta in så många ingenjörsstudenter som man själva och näringslivet skulle önska.

2015 firar Campus Helsingborg 15 år. Det ska vi förstås fira. Exakt huråterkommer vi till. I övrigt så ska vi tillsammans med den nya universitetsledningen, verksamheterna här, studenterna och Helsingborgs stad skapa en ny strategi för Campus Helsingborg. Och så finns det en massa annat på dagordningen förstås.  Full fart framåt, med andra ord. Men först jul.

 

 

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Centrum för Handelsforskning, Helsingborg, Lunds universitet, Studenter. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt