Framtidsfrågor på Campus Helsingborg

I fredags arrangerade, med stöd av oss, Skåne Nordväst en konferens på Campus Helsingborg. Framtidsforum, som det återkommande konferensen kallas, samlar politiker, näringslivsföreträdare och akademin för att diskutera viktiga regionala framtidsfrågor. Denna gång var temat relationen mellan utbildningsnivån i regionen och regional utveckling. Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, inledde med att visa statistik som tydligt visar att Skåne Nordväst ligger under genomsnittet då det gäller andel med högre utbildning. Det ser lite olika ut i olika kommuner. I Höganäs har flest högre utbildning, i Bjuv har bara 9 procent högre utbildning. Men trenden är samtidigt positiv – steg för steg får allt fler nordvästskåningar en högre examen.

Per Erikssson, rektor för Lunds universitet, berättade om universitetets hållning och betydelsen av Campus Helsingborg. Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på SACO, konstaterade att utbildning är helt avgörande som produktivitetsfaktor i samhället. Och Annika Dolk, regionchef för folkbildande Folkuniversitetet, berättade om vilken viktig roll de spelat och spelar.

I paneldebatten var de flesta överens om att det som avgör om fler framöver ska söka sig till universitet och högskolor är grund- och gymnansieskolan. Det är där framtiden avgörs. Från Campus Helsingborgs sida är det viktigt att skapa tydliga länkar och öppningar mellan skolan i regionen och oss, både när det gäller elever och lärare.

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Helsingborg, Lunds universitet, Studenter, Utbildningspolitik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt