God jul och gott nytt år!

Så är det sista veckan innan alla får en välbehövlig break. På Lunds universitet, Campus Helsingborg kan vi vara nöjda över ett offensivt år. Vi är fler studenter och fler anställda än någonsin tidigare. Och kan nog påstå att vi nu utgör den kritiska massa som krävs för att saker och ting ska hända bortom det förväntade. Samtidigt så går vi in tuffare tider när antal studentplatser vid svenska högskolor och universitet blir färre, med följden att det blir svårare att komma in på akademiska utbildningar.

Till skillnad från för några år sedan så släpper vi nu fokus på att utveckla nya utbildningar. Istället gäller det att öka kvaliteten i de som finns. Det finns dock en nysatsning, ett masterprogram i cultural and creativity management, som om rektor vid Lunds universitet fattar positivt beslut, startar 2014. Programmet är inriktat mot ledning och organisering av kulturella och kreativa verksamheter och kommer att vara unikt i Sverige.

Forskningen har växt snabbt på Campus Helsingborg. Senast beviljade forskningsrådet FORMAS 5,4 miljoner kronor till två forskare på institutionen för service management, som ska studera småskaligt yrkesfiske inom ramen för  ”social hållbarhet i tjänstesamhället”. För någon månad sedan blev det klart att Helsingborgs Handelsförening, tillsammans med Helsingborgs stad och handelsföretag, finansierar handelsforskning med 4 miljoner kronor. På institutionen för strategisk kommunikation forskas för fullt om nya medier, finansierat av Anderstiftelsen med 9 miljoner kronor 2012-2014. På institutionen för utbildningsvetenskap så växer forskningsmiljön i snabb takt: nästa år kommer man att vara cirka 10 doktorander på plats. På LTH hoppas vi på en ny miljö nästa år: återkommer om detta. På Socialhögskolan i Helsingborg sker främst utbildning, men den framstående forskning som är baserad i Lund har förstås stark koppling till denna. Och så vidare. Totalt är vi nu 10 professorer och närmare 30 doktorander som är placerade på Campus Helsingborg.

När det gäller samverkan så har det hänt mycket 2012. Vi har startat en seminarieserie för förvaltningschefer inom de 11 kommunerna i nordvästra Skåne. Vi har arrangerat Campus Open, ett öppet hus där forskare inom våra verksamheter berättat om sin forskning för allmänheten. Och så sker det massor av samverkan direkt mellan institutioner och dess omvärld. Campus Helsingborg är framstående på samverkan och ska bli ännu bättre.

En annan boll som börjat rulla är internationalisering. Vi har nu flerdubblat antal internationella studenter, tack vare de internationella masterprogram som startat 2012. Vid sidan av de goda samarbeten som redan finns mellan verksamheter här och resten av världen, så har vi inlett ett samarbete med Hong Kong Polytechnic University. Allt fler av våra lärare och forskare har internationell bakgrund.

Så kan jag fortsätta. Hur som helst så är alla – studenter och personal – värda en lugn jul och ett blixtrande nyår.

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Helsingborg, Lunds universitet, Studenter. Bokmärk permalänken.