Hänt sedan sist

Med risk för att upprepa en kliché: Dagarna går allt fortare. De sista veckorna innan jul så ökar farten i de flesta verksamheter. Lärare och forskare har forskningsdeadlines att hålla och undervisning som ska avslutas med bravur. Studenter kämpar på med tentamensuppgifter, läser och skriver. Administratörerna gör allt de kan för att hålla systemet igång. Vad har då hänt på sistonde?

För några veckor sedan arrangerades Campus Open för första gången: uppåt 200 besökare fick ta del av forskning inom allt från avfallshantering, modehistoria, ledarskap till skolpolitik en lördag eftermiddag. Det blev ett lyckat evenemang som ska återkomma varje år.

Helsingborgs stads ledning och universitetets ledning träffades för en vecka sedan för att förnya den överenskommelse om samverkan som funnits länge. Med tanke på de nedskärningar som görs av antal studentplatser på svenska högskolor och universitet så finns inte samma fokus på att öka antal studenter som tidigare. Faktum är att ökningen har varit utmärkt i Helsingborg de sista åren: vi har idag en kritisk massa av 4000 studenter i huset. Fokus ligger nu snarare på att utveckla forskningsmiljöer och att öka internationaliseringen. Därmed inte sagt att studenterna ska glömmas bort: de ska alltid stå i centrum. Genom bra samarbete med studentorganisationerna har vi också fått en ordentlig ökning av studentservice och stöd (studievägledning, hälsovård, karriärcentrum), som slår igenom 2013.

Tillsammans med LU Byggnad, arkitektbyrån FOJAB och fakulteterna så arbetar vi vidare planer för ombyggnation, med start 2013. Målen är bland annat att skapa en bättre miljö för bibliotek och studenter, att samla studentservice, att samla undervisningssalar på vissa plan och att samla arbetsrum på andra.

När det gäller forskningsvolym så finns en logistiksatsning i pipeline 2013 och för några veckor sedan lanserade vi ett regionalt handelsforskningsprojekt (finansierat av Helsingborgs Handelsförening med flera). Plattformen, som delar ut såddpengar från Helsingborgs stad till forskning och utbildningsprojekt, har möte på fredag.

Och så har Campus vänner delat ut stipendier till framför allt studenter nyligen. Med 60 medlemmar (företag, kommuner) så är Campus vänner ett viktigt stöd för oss.

Ja, och så har jag börjat twittra, något förundrad över att det ju faktiskt är rätt kul. Varit med på invigningen av Helsingborg Arena, vilket var häftigt. Besökt danska Ålborgs universitet för att ackreditera två internationella masterprogram där. Och slutfört den första medieanalysen (tillsammans med Veselinka Möllerström på ISK och två danska forskare) inom EU-Interreg-projektet Öresund Media Platform. Och en massa annat spännande.

Full fart framåt, med andra ord.

 

 

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Helsingborg, Lunds universitet, Studenter, Utbildningspolitik. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt