Hög kvalitet på Campus Helsingborg

Studenterna har lämnat Campus Helsingborg och kvar finns lärare, forskare och administratörer. Sommartider är forskningstider för många. Det är då man får tid att tänka lite mer och skriva färdigt artiklar, böcker och annat som legat på hög. Men givetvis är det också semestertider och möjlighet att tänka på annat än sitt arbete.

Veckans mest glädjande nyhet är UKÄ:s (Universitetskanslerämbetets) besked om utvärderingen av programmen vid institutionen för service management och tjänstevetenskap. De tre kandidatprogrammen fick omdömet ”hög kvalitet” och masterprogrammet ”mycket hög kvalitet” av de nationella bedömarna. En eloge till alla lärare, forskare och administratörer vid institutionen som byggt upp starka och bra program – i en miljö på Campus Helsingborg som skapat goda förutsättningar för flervetenskap, utveckling och samverkan.

Förra veckan inleddes med avslutningsceremonin för kandidatstudenterna i service management och strategisk kommunikation. Närmare 1000 studenter och anhöriga samlades på Helsingborgs Arena för att bli firade. Det var en häftig upplevelse att vara där och dessutom få äran att försöka säga något klokt till alla. Mitt tal utgick från Lunds universitets anrika motto: Ad utrumque som betyder ”beredd till bådadera”. 1666 avsåg mottot (illustrerat på universitetets sigill med ett krönt lejon med ena tassen på en bok och den andra på ett svärd) att studenterna skulle vara redo att både studera och att ta till vapen. Det senare gentemot danskarna som nyligen regerat över Skåne. Min tolkning var mindre våldsam och mer pragmatisk. Studenter som läser och tar examen vid universitetets program på Campus Helsingborg är i allra högsta grad beredda till bådadera. De representerar både Lunds universitets stolta historia och Campus Helsingborgs moderna historia. Våra utbildningar präglas av samverkan med det omgivande samhället, koppling till arbetsmarknaden – men också av den bildning och förmåga till kritisk analys som är så viktig för all universitetsutbildning.

Veckan före midsommar är det fullt ös. I måndags hade vi ett möte i vårt nystartade forskningsforum som avser att öka samarbete och samverkan inom forskarutbildning och forskning vid Campus Helsingborg. Igår tisdag kom Örebro universitets ledningsgrupp på besök och vi berättade om vår verksamhet. Idag hade vi ett bra avstämningsmöte med ledningen för LTH, Lunds Tekniska Högskola. LTH har sedan Campus Helsingborg bildades (ja, faktiskt också tidigare – på annan plats i stan) bedrivit en kvalitativ och viktig utbildningsplattform i Helsingborg. Idag erbjuder man tekniskt basår, högskoleingenjörsprogram och ett masterprogram. Och är huvudman för Re-Log, forskningssatsningen på city- och handelslogistik.

I fredags blev jag invald som styrelseledamot i Media Evolution i Malmö (som representant för Lunds universitet): ett mediekluster, bolag och en medlemsorganisation som jobbar för att stärka innovation och tillväxt i södra Sveriges mediebranscher. Media Evolution arrangerar bland annat en globalt känd mediekonferens varje år och är en mötesplats för företag inom medier, kommunikation, IT, spel och liknande områden. Jag hoppas kunna bidra till fler projekt som kopplar samman Lunds universitet, Media Evolution och deras medlemmar.

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Helsingborg, Lunds universitet. Bokmärk permalänken.