Högskolepolitik

Befinner mig i Stockholm på SACO:s högskolepolitiska konferens. En intressant dag med horder av universitetsfolk och fackmänniskor. Dagen inleddes med en föreläsning av Allison Wolf, professor vid Kings College i London och internationell rådgivare till regeringar i USA, Australien och andra länder. Wolf har gjort sig känd som kritiker av kopplingen mellan högre utbildning och ekonomisk tillväxt. Istället förordar hon bland annat ökade satsningar på yrkeshögskolor och lärlingssystem. Efter sin föreläsning fick hon mothugg av Agneta Stark, f.d. rektor för Högskolan i Dalarna. Både Wolf och Stark hade sina poänger.

På eftermiddagen hade jag förmånen att delta i en workshop tillsammans med Agneta Stark och forskaren Henrik Blomgren från KTH om akademin 2034. Vi gavs 6 minuter var att presentera varsin vision och sedan följde en diskussion. Vi var alla överens om att digitaliseringen, den globala konkurrensen och andra samhällstrender ställer hårda krav på att universitet och högskolor förnyar sig.

Dagen avslutades med en paneldebatt där partiernas utbildningspolitiska taleskvinnor och män debatterade högskolepolitik. Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet och Thomas Tobé från Moderaterna stod – politiskt och fysiskt – längst ifrån varandra. Och visst finns det skillnader mellan de olika partiernas politik, även om det kanske inte är väldigt tydlig. Största nyheten var att Ibrahim Baylan (S) sa att de ville ta bort avgifterna för utomeuropeiska studenter. Men med tillägget att det ändå  ”inte skulle bli som före avgifterna infördes” 2011.

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Lunds universitet, Utbildningspolitik. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt