Höstnyheter

Regnet faller utanför Campus Helsingborg och hösten är här. Och det var alltför för länge sedan jag tog mig tid att blogga. Anledningen är knappast att det varit för lite att skriva om, snarare tvärtom. Förra veckan hade vi styrelsemöte på Campus Helsingborg. Vi kunde konstatera att antalet studenter på plats är ungefär detsamma som för ett år sedan, att forskningen växer snabbt och att mängder av vettiga samverkansprojekt med näringsliv och offentliga aktörer rullar på (som bl.a. beskrivs i en bra artikel i Helsingborgs Dagblad). Våra två externa ledamöter, kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson och HD:s tidigare VD Pontus Bodelsson, kom som vanligt med kloka och drivna synpunkter.

Förra veckan hade jag förmånen att delta som representant för Lunds universitet i ett symposium i Rom med fokus på internationella utmaningar för universitet i Europa och runt Medelhavet. Det är hårda tider på många universitet i södra Europa. Rektorn för Lissabons universitet berättade till exempel att man blivit av med halva sin statsbudget de senaste åren som en följd av finanskrisen och de neddragningar som gjorts. Vi som kom från universitet i norra Europa lyfte fram digitaliseringen och vad den kan innebära för framtiden, medan universitetsrepresentanter från södra Europa har fullt upp med att hitta nya finansieringsformer.

Veckan dessförinnan var jag och min enhet på besök på Bolognas universitet. Grundat 1088 och världens äldsta akademiska lärosäte. En fantastisk stad och ett magnifikt universitet. Vi knöt bland annat goda kontakter med utbildningar i modevetenskap och turism förutom att vi inspirerades av hur man arbetade med internationalisering, kommunikation och samverkan. I vår strategiska plan har vi sedan några år haft ett tydligt fokus på internationalisering. Idag finns cirka 120 internationella studenter från 30 olika länder på plats och alltfler lärare och forskare från andra länder. Många studenter spenderar ett halvår på ett utländskt lärosäte. Internationalisering handlar förstås inte bara om utbyten utan är något som ska genomsyra allt vi gör.

Vi har haft ett antal intressanta besök. Mest spännande var nog då Margot Wallström kom på besök för några veckor sedan. Hon pratade bland annat med personalen och höll ett föredrag för Campus vänner. Sedan några dagar tillbaka är hon inte längre ordförande i universitetets styrelse eftersom hon blev utnämnd till utrikesminister. Ett annat intressant besök gjordes av höjdhopparen Stefan Holm (som vann OS i Aten 2004) som berättade om sin karriär. Detta evenemang genomfördes i samarbete med Helsingborgs Idrottsakademi.

I övrigt lägger vi en hel del tid och resurser på att förbättra vår arbetsmiljö. Några av institutionerna planerar ombyggnationer och vi gör punktinsatser för att skapa en bättre plats att vara på. Vi är tacksamma för Helsingborgs stads köp av Gustav Adolfs församlingshem på Söder, som ska bli nytt och stort studenthus. Vi tror också att huset kommer att ge utrymme för många och bra studieplatser. Inflyttning är planerad till höstterminen 2015.

Just nu pågår Näringslivsdagarna i Helsingborg med flera av våra medarbetare som deltagare. Den 14e november öppnar vi dörrarna till Campus Helsingborg för Campus Open (kl 13-16). Det är tredje gången vi genomför detta evenemang som innefattar 18 korta föreläsningar av olika forskare, studentmedverkan och annat. Inleder gör professor Peter Gärdenfors som talar om lusten att lära samt Dunkers chef Katti Hoflin som ska prata kreativitet. Alla är varmt välkomna.

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Helsingborg, Lunds universitet, Studenter. Bokmärk permalänken.