I snabbhetens tid

Bloggen du nu läser har funnits sedan jag tillträdde som rektor på Campus Helsingborg 2011. Sedan dess har jag gjort 93 inlägg. Inte särskilt många, med andra ord. De alltför få gånger jag öppnar min blogg blir jag ganska tveksam. Dels för att jag bloggar ganska sällan, trots att alla säger att man ska blogga ständigt och kortfattat. Dels för att jag aldrig vet om någon intresserar sig för mina textrader då bloggen är märkligt envägsorienterad för att vara ett så kallat nytt medium. Men den får vara kvar och förhoppningsvis fyller den någon vettig funktion i kombination med  andra sociala medier.

I de tre ovanstående meningarna har jag använt ett personligt pronomen, jag, flera gånger. Det försöker jag undvika eftersom jag, here we go again, vill att bloggen mest ska handla om vår verksamhet och inte om mig själv.  Även om jag vet att just detta med jag anses vara avgörande för att skapa intresse hos läsarna. Men det spelar ingen roll. Några av oss försöker, för min del nog med blygsam framgång, att hålla spjärn mot de alltmer flytande gränserna mellan personligt, privat och offentligt i vår tid av social medienarcissism. En samtid som utgår från att det jag tycker är viktigare än att jag vet. Med följd att rykten, fördomar och direkta felaktigheter sprids med rasande fart.

Nåväl, allting är inte elände. Digitaliseringen innebär ju också fantastiska möjligheter. Men de kan vi diskutera en annan gång.

Vad händer på Campus Helsingborg? Mycket, förstås. I en artikel i Helsingborgs Dagblad konstaterades det att det var färre som sökt till vårterminens utbildningar. Detta är en sanning med modifikation. Nästan alla program och kurser startar under höstterminen på Campus Helsingborg. Undantaget är främst socionomprogrammet som också startar på vårterminen. Det har ungefär lika högt söktryck nu som för ett år sedan. Det som ligger bakom rubriken och som nämndes men inte framgick tydligt, är att en nätburen kurs i arbetsrätt som getts 2015 inte ingår i vårens kursutbud vilket ligger bakom siffrorna. Så något minskat intresse för utbildningar i Helsingborg finns knappast. Snarare tvärtom. Söktrycket på höstens massiva utbildningsutbud ökade och låg i genomsnitt faktiskt högre än för universitetet i genomsnitt.

Det stora som händer denna vecka är vårt populärvetenskapliga evenemang  Campus Open fredag den 13:e november. Campus Open anordnas för fjärde gången och riktar sig till kunskapsintresserad allmänhet och till våra egna studenter och medarbetare. Alla är välkomna och kan välja mellan vilka forskarföredrag man vill lyssna på. Inledningstalar gör Jonas Hafström, universitetets styrelseordförande och tidigare bl.a. ambassadör i USA, och professor Cecilia Fredriksson. Båda kommer att tala om handel – ur globala och lokala perspektiv. Välkomna!

.

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Helsingborg, Lunds universitet. Bokmärk permalänken.

KOMMENTARER

 1. Can I simply say what a relief too seek out somebody who actually
  knows what theyre speaking about on the internet.
  You definitely know the way to bring a problem to mild
  and make it important. More folks have to read this
  and understand this aspect of the story. I cant believe youre no more common since you
  positively have the gift.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt