Lärarutbildningen lämnar Campus Helsingborg

Idag fattar Lunds universitets rektor beslut om att ämneslärarutbildningen ska omorganiseras och stegvis flyttas från Helsingborg till Lund. Beslutet är förstås tråkigt för oss på Campus Helsingborg. Men bygger på goda argument och en lång utredningsprocess. Faktum är att ämneslärarutbildningen, till skillnad från övriga verksamheter på Campus Helsingborg, har stora problem som förhoppningsvis nu åtgärdas. Dels handlar det om administrativa problem kopplade till att för många olika aktörer varit inblandade, dels om det faktum att lärarstudenterna liksom lärarutbildarna varit spridda på flera ställen. I LUM (Lunds universitets magasin), Sydsvenskan med flera står det idag att 400 av de 2600 studenter som finns på Campus Helsingborg nu lämnar av för Lund. Detta är en felaktig uppgift. Av de 2600 studenter som finns här så har ungefär 125 lärarstudenter räknats in, då man registrerat och placerat lärarstudenterna på olika håll. I vilket fall så innebär det förstås en viss tillbakagång för den positiva utvecklingen på Campus Helsingborg, inte minst då också institutionen för utbildningsvetenskap med en god forskarmiljö flyttas.

Universitetsledningen är medveten om behovet att kompensera förflyttningen av ämneslärarutbildningen och att det behövs ökade nysatsningar i Helsingborg. Helsingborgs stad, som stödjer och har stött universitetets satsning i Helsingborg på ett formidabelt sätt, är inkopplade i denna diskussion. Samtidigt så bör man veta att det sker en positiv utveckling på andra håll vilket innebär en viss ökning av antal studenter inom befintliga verksamheter. Exempelvis så kommer LTH att öka antagningen till tekniskt basår medan Socialhögskolan och institutionen för strategisk kommunikation ökar antal studenter något till höstterminen. Med undantag av ämneslärarutbildningen så har alla utbildningar som ges i Helsingborg ett högt söktryck, så det finns anledning att utveckla det som finns här. Men det behövs också nya satsningar, förstås, allra helst med tydlig koppling till näringsliv, samverkan och region.

För studenterna inom lärarutbildningen så tror och hoppas jag att omorganisation och flytt blir till det bättre. Vi som arbetar på Campus Helsingborg tänker fortsätta att utveckla Lunds universitets största verksamhet utanför Lund.

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Helsingborg, Lunds universitet. Bokmärk permalänken.

KOMMENTARER

 1. 16 mars, 2016 | 19:01 | Insatt lärarstudent

  Hej Jesper.

  Jag håller inte alls med om att siffrorna över antalet lärarstudenter är kluriga eller svåra att förstå. Det är bara att kontakta administrationen på institutionen för utbildningsvetenskap så kan de ge dig rätt information över antalet lärarstudenter som har Campus Helsingborg som studieort.

  Det är mycket rimligt att antalet lärarstudenter registrerade vid Lunds universitet uppgår till omkring 125, men samtidigt ska vi inte glömma att ämneslärarutbildningen vid Campus Helsingborg är en gemensamma lärarutbildning mellan Lunds universitet och Högskolan Kristianstad. Detta innebär att omkring hälften av studenterna är registrerade vid respektive lärosäten men ändå har sin studieort i Helsingborg. Det medför att siffran 125 är felaktig, och att det faktiska antalet lärarstudenter vid Campus Helsingborg är minst det dubbla.

 2. 16 mars, 2016 | 17:21 | Jesper Falkheimer

  Tack för inlägget! Siffrorna kring lärarutbildningen är kluriga. Hela lärarutbildningen omfattar helt riktigt fler studenter än 125. Men utifrån antal studenter registrerade på Campus Helsingborg via Ladok så är siffran korrekt (av 2600). Sedan så är en del av samtliga studenter i realiteten delvis i Lund när de studerar sina ämnen. Vänliga hälsningar Jesper

 3. Hej Jesper!
  Jag vill påminna om att de studenter som är registrerade vid Högskolan Kristanstad som du då räknar bort faktiskt har förlagd utbildning vid Campus Helsingborg och i allra högsta grad ska räknas med bland de studenter som i framtiden kommer att lämna Helsingborg för Lund.

  Allt gott!

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt