Samverkan och olika världar

Förra veckan avslutades med två evenemang som vi arrangerade tillsammans med staden och företag i regionen. Först hade Campus vänner årsmöte och valde en ny styrelse – med Hans Nelson, välkänd som tidigare ordförande för Marknadsföreningen och entreprenör med bland annat Helsingborgs Bryggeri på meritlistan. Ulf Strömqvist, som varit ordförande under två år, avtackades med lovord vilken han är värd. Campus vänner har nu ca 60 medlemmar och förmedlar stipendier till studenter vid verksamheter på Campus Helsingborg. Det regionala stödet för Lunds universitets verksamhet i Helsingborg är stort och det är vi tacksamma för. De senaste åren har flera forskningssatsningar vid Campus Helsingborg sett ljuset tack vare externfinansiering från regionala aktörer.

Dagen efter anordnades Forum Campus. En konferens med 100 deltagare från regionens företag och offentliga verksamheter samt akademiskt folk från oss. Affärsutvecklingschefen Tomas de Souza (Helsingborgs Dagblad) höll ett bra föredrag om samverkan mellan företag och universitet. Sedan diskuterades villkor och möjligheter för mer skarp samverkan. Faktum är att institutionerna och verksamheterna här har en utmärkt track record när det gäller samverkan. Flera utbildningsprogram är skapade i dialog med näringslivet och det finns ett kontinuerligt utbyte mellan parterna både när det gäller utbildning och forskning. Men det finns mer att göra. Samtidigt går det inte att komma ifrån att våra världar skiljer sig åt: det finns olika värden, målbilder, rytm och förhållningssätt. Och det ska så vara. Universitet är inga företag. Lärare och forskare drivs mer av kunskapskraft än av kommersiella framgångar. Och det måste få finnas forskning och utbildning som inte är anpassad till tidens trender. Ett exempel är humanistisk utbildning och forskning, som kanske inte är nyttig ur ett krasst företagsekonomiskt perspektiv, men som bidrar till bildning, kritisk granskning och historisk reflektion.

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Helsingborg, Lunds universitet, Utbildningspolitik. Bokmärk permalänken.

KOMMENTARER

  1. In essence it is a cool summer type blockbuuster with huge special effects,
    cool action, aliens, and really non stop thrills throughout.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt