Stort tack

Den 23 september firade vi att Campus Helsingborg blev 15 år. Det blev en riktigt bra dag med hundratals deltagare från våra verksamheter, studenter, universitetsledning och externa gäster. Stort tack till alla som kom och deltog under dagen. Och ett särskilt stort tack till jubileumsgeneralen Pia Siljeklint samt de studenter och medarbetare som planerade och såg till att dagen blev så lyckad.

Det har varit och är full fart på Campus Helsingborg. Dagen före jubileet invigdes den förnyade Terminalgatan (mellan Knutpunkten och Campus). Genom färg och en lekfull inramning har Helsingborgs stad, med stöd av Campus vänner, gjort det mycket roligare att vandra från och till oss och andra verksamheter och företag. Strax efter invigningen genomfördes Forum Campus: en mötesplats mellan akademin, staden och näringslivet. Tre workshoppar med fokus på samverkan anordnades av institutionen för service management och tjänstevetenskap, institutionen för strategisk kommunikation och Socialhögskolan. Samverkan är viktigt för alla universitet och är dessutom ett formellt uppdrag enligt högskolelagen. I Helsingborg har vi sedan starten lagt stort fokus på samverkan både när det gäller utbildning och forskning och är stolta över detta. Men det finns mer att göra. Ibland kallas samverkan för “det tredje uppdraget” men det är en tveksam formulering: samverkan ska vara en integrerad del av kärnverksamheten (utbildning och forskning), inte något vi gör vid sidan av.

Denna vecka inleddes med styrelsemöte där vi hade goda diskussioner om den nya strategiska planen för Campus Helsingborg. Fokusområden är bland annat expansion av forskning (gärna med en stark koppling till regionen), internationalisering (som inte är ett mål i sig utan snarare ett medel för att nå högsta möjliga kvalitet i utbildning och forskning) och fördjupad samverkan med det omgivande samhället. Campus Helsingborg har en egen profil men är också en integrerad del av Lunds universitet, så allt vi gör ska förankras i universitetets strategi. Min uppfattning är att vår position är mycket god idag och de senaste åren har får ett allt starkare stöd från universitetsledning, fakulteter och studentkår. Samtiden är stabil och framtiden ljus.

I skrivande stund sitter jag på KU Leuven i Belgien, ett framgångsrikt partneruniversitet till Lunds universitet, som är sista anhalt på en resa vi inom rektorns ledningsråd vid Lunds universitet gjort denna vecka till Bryssel. Det har varit en fantastisk resa med mängder av givande besök och diskussioner med flera svenska EU-parlamentariker, EU-lobbyister och tjänstemän inom EU-kommissionen. Dessutom har resan gett möjligheter att lära känna universitetets akademiska och administrativa chefer och studentkårsledare bättre. Veckans höjdpunkt för min del var besöket på Sveriges ständiga representation i EU där ambassadör Anders Ahnlid, alumn från Lunds universitet, talade om de stora utmaningar och kriser som EU står inför: från Greklandskrisen, Ukraina till flyktingkrisen.

 

 

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Lunds universitet, Utbildningspolitik. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt