Tid att blogga

Inser att månaderna rusat iväg. Sista blogginlägget gjorde jag i augusti. Ingen vidare rytm och helt fel enligt alla experter på bloggande. Att skylla på tidsbrist är sisådär. För tidsbrist har ju alla. Att jag twittrat istället funkar inte heller som ett vettigt argument. För twitter fyller ju en annan funktion än en blogg. Att skylla på att jag rest en hel del under hösten – till Kina, England, Holland, Slovenien, Skottland och Spanien –  fungerar inte heller. För blogga kan man ju göra på distans. Hursomhelst. Jag lägger ner försvarsstrategierna och gör några nedslag istället.

Studenterna är ungefär lika många som förra året. Den stora ökning av antal studenter som vi applåderat de senaste åren har nu mattats av. Inte på grund av bristande intresse: söktrycket är högre än någonsin. Orsaken är att det saknas resurser från regeringen för att utöka och bygga nya utbildningsprogram i hela Sverige. För de verksamheter som finns på Campus Helsingborg är detta ganska synd. Det finns välgrundade argument för att ge fler unga människor möjlighet att komma in på universitetet, inte minst formulerade av rektor Per Eriksson. Men samtidigt är det ett faktum att kvalitet är viktigare än kvantitet och en hätsk debatt om kvalitetsbrister i högskolan har tagit fart sista tiden.  För vår del, som levt i en miljö med skarpt fokus på att skapa nya program sedan länge, skadar det förstås inte att finslipa och utveckla de cirka 30 program som redan finns här så att studenterna får riktigt bra utbildning.

I studenternas tidning Lundagård konstaterade man nyligen att det blivit trångt för studenterna här som inte hittar platser att sitta på när det vill plugga. Detta stämmer ganska bra men är ett konstaterande som gäller hela Lunds universitet. Och jag tror att vi i Helsingborg faktiskt har fler sittplatser än vad man har i Lund. Men vi får se, en kartläggning är på gång.

Enligt vår strategi fokuserar vi nu främst på att driva fram fler forskningsplattformar, gärna med koppling till regionen. Vi arbetar också intensivt för att öka internationaliseringen av verksamheter på Campus Helsingborg. Båda satsningar har redan gett goda resultat. Antal internationella studenter (som förstås bara är en av flera internationaliseringsfaktorer) och utbyten har ökat. Och under 2013 har tre forskningssatsningar med koppling till regionen sett ljuset.

För det första Re-log med fokus på handels- och citylogistik, för det andra en forskargrupp från psykologiska institutionen som sysslar med risk, prestation och arbetsorganisation, för det tredje så finns en av delplattformarna för Centrum för Handelsforskning här. Ett centrum som finansieras av HUR med 25 miljoner kronor över 5 år och som har fokus på kundmöte och varuflöden. Dessutom växer forskningen inom utbildningsvetenskap, tjänstevetenskap, strategisk kommunikation och andra områden snabbt.

Innan julen är här är det en hel del som ska avverkas. Idag hade jag ett kreativt möte med Tomas de Souza, affärsutvecklingschef på Helsingborgs Dagblad, om framtida samverkan. Och ett annat med stadens socialdirektör Dinah Åbinger om en kommande kommunal forsknings- och utvecklingsenhet med koppling till Socialhögskolan och inst. för utbildningsvetenskap. Imorgon ska vi planera Forum Campus, en konferens om samverkan mellan näringsliv och oss, den 24 januari. Dagen efter det träffar vi Ulf Strömqvist, ordförande för Campus Vänner.  En fantastisk stödorganisation som delar ut stipendier till studenter.

Kul ska det bli att få besök av EU-ministern Birgitta Ohlsson den 11 december – hon håller ett öppet föredrag kl 13.30 i vår hörsal (alla intresserade är välkomna!). Och så rullar det på.

 

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Helsingborg, Lunds universitet, Studenter, Utbildningspolitik. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt