Veckans möteskavalkad

Nu är de flesta styrelser, nämnder och möten i full gång igen. Idag var jag på rektorns ledningsråd i Lund. Under några timmar fördes viktiga diskussioner  om universitetets framtid. Bland annat diskuterades budgetfördelningen 2013 liksom ett förslag om att sätta ett tak för fakulteternas myndighetskapital. En viktig fråga med anknytning till de fakulteter som har verksamhet på Campus Helsingborg är hur den utbyggnad som skett de senaste åren ska finansieras på sikt. De neddragningar av antal studentplatser som regeringen börjat genomföra innebär en rejäl inbromsning av den expansion som högskolesektorn genomfört sedan 1990-talet. Förenklat sammanfattat kan man säga att fokus nu inte ligger på utveckling av ny utbildning, snarare på nedskärningar. Men såsom läget ser ut nu så drabbas inte utbildningarna hos oss nämnvärt. Majoriteten av våra program har mycket högt söktryck och värnas av universitetsledning och fakulteter. Utbildningsdepartementet har dessutom indikerat att man kommer att göra en särskild satsning på högskoleingenjörer, just sådana som Lunds Tekniska Högskola utbildar i Helsingborg.

I veckan hade Campus vänner sitt första styrelsemöte efter sommaren. Campus vänner är en fristående stödförening som utlyser stipendier till studenter och personal. Antalet medlemmar – som rymmer allt från kommuner till reklambyråer, banker till storföretag – har ökat rejält under året vilket vi är glada för.

Igår genomfördes det första forskningsrådet på Campus Helsingborg. Ett antal professorer och docenter samlades och vi kom fram till goda idéer för samverkan framöver, bland annat för att skapa en god miljö för de alltfler doktorander som nu finns hos oss. I veckan välkomnades förresten fyra nya doktorander i utbildningsvetenskap till Campus Helsingborg.

Strax innan forskningsrådet avslutade vi höstens första husstyrelse. Husstyrelsen beslutar om service, lokaler och infrastruktur. Sedan denna styrelse träffades sist har hörsalarna byggts ut, ett antal nya projektorer har satts in i salarna och en utredning om ombyggnation av huset för att hantera den ökade verksamheten har kommit fram till handlingsförslag från FOJAB:s arkitektbyrå.

Innan mörkret föll igår hann jag också med att delta i det första större mötet med Öresund Media Platform på Öresundsinstitutet i Malmö, där vi presenterade det EU-finansierade medie- och forskningsprojekt som nu startar upp. Målet är att dels öka bevakningen av Öresundsregionen, dels att öka kunskaperna om Öresundsregionens mediebild och villkor. Jag arbetar i detta spännande projekt som forskningsledare tillsammans med Mark Örsten, journalistikforskare vid Roskilde Universitetscenter.

Och imorgon är det fredag.

 

Det här inlägget postades i Campus Helsingborg, Lunds universitet, Studenter, Utbildningspolitik. Bokmärk permalänken.

KOMMENTARER

 1. Yⲟu reаlly make it seеm so easy ɑlong with yօur presentaton howeever I find thіs matter to be actually one thing which I think I would by no means understand.
  It sorft of feels too comⲣlicated and extgremelʏ vast for me.
  I am ⅼоoking forward in your subsequent publish, I will try to get the dangle of it!

 2. There are some attention-grabbing time limits in this article however I dont know if I see all of them center to heart.

  Theres some validity however I will take maintain opinion till I
  look into it further. Good article , thanks and we wish extra!
  Added to FeedBurner as properly

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt